Oikeasti vapaa?


 Tänään töissä ittekseen tussaroijessa pähkäilin taas asioita, liekkö nuo tuosta selvinnyt vaikka yritin mielessäni järjestellä. Ei ne aina palikat sovi reijistä, paitti voimalla pärjää palikkatestissä, pyöreä pallo menee neliskanttisesta lävestä vauhdilla tai voimalla. Mutta asiaan taas. Niin, ihmisen vapautta mietiskelin, siitä johti ajatus kiusaamiseen ja kiusaajiin, kiusatuksi tulemiseen. Liittyvät kyllä toisiinsa, kiusattu menettää vapauden, yhdellä tai monella tavalla.


Kiusaaja voi vaatia kiusatulta että kaikki kiusatun asiat pitää kertoa, someviestitkin näyttää, ja puhelutiedot. Mitään ei saa salata kiusaajalta, auta jos jäät kiinni että jotain olet jättänyt kertomatta. Koko ajan kuitenki tenttaa kuulumiset että ketkä on ottanu yhteyttä. 


Kiusaaja kertoo kenestä saat pitää ja ketä sinun pitää vihata. Ja nöyryyttääkseen laittaa kiusatun ilmaisemaan viesteillä tai muuten ihmiselle josta kiusaajatyyppi ei pidä, mielipiteen, joka tietenki kiusaajan mielipide.


Kiusatun omat ystävät, jopa läheiset, ovat "ei toivottuja". Kaikki joita kiusaaja ei hallitse. Koska yksi suuri syy taitaa kiusaamiseen olla halu hallita, sairas halu sairaassa mielessä asiaan johon ei ole paukkuja ja lahjoja. Ne hallintayritykset vain särkevät ja tuottavat tuhoa, tuhkaa ja savua, surua ja kyyneleitä. Kiusaaja vain nauttii kuvitteellisesta vallastaan, toisiin jotka ovat yhtä rikki kuin hän itsekkin, eri tavalla vain, osan on kiusaaja itse särkenyt.


Tuo pirulainen saa kiusatun uskomaan että hänelle ei jää mitään jos ei tee niinkuin kiusaaja sanoo, et kuulu muuten meihin, vaan noihin jotka on ilman meitä, vaikka haluaisivat olla meitä. Kaikki haluavat olla meitä. 


Joskus voi käydä vielä niin, että kiusaaja saa käännettyä kiusatun katkomaan välit kaikkeen hänelle ennen niin tärkeään, ystävät, perhe, suku, kaikki. Mikä sen täydellisempää hallintaa, kiusatulle ei jää mitään eikä ketään jonka puoleen edes kääntyä jos tajuaa häntä hallittavan. Vapaus on menetetty täysin. Kiusattu on yksin kiusaajien ja hänen hännystelijöidensä armoilla. Siinä pimeässä järjettömyyden yössä ainoa valo tulee palavista silloista taakse katsoessa, ilkkuen liekit lepattavat horisontissa, luoden eteen päin vain pelottavia varjoja. Varjoja joita vain vapautensa menettänyt tuntee, vapauden valita ystävänsä, tekemisensä, ajatuksensa, vapauden tulla ja mennä, olla oikeasti oma itsensä eikä se jonka kiusaaja lupaa ja haluaa. 


Vapaus taitaa olla yksi tärkeimmistä asioista, elleipä tärkein. Siihen haluaa puuttua aina kaikki ns. "ei toivottu" ja sen viedä. Ja joka sen haluaa viedä oikeamieliseltä, ei ole oikealla asialla. 

🤔

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

On hienoa kun elämätöntä elämää on edessä, mutta surullista jos sitä elämätöntä elämää on myös takana.

Hyviä ihmisiä.

Käytä päätä!